Excite

150.000 bezoekers op Openhuizendag

  • © Getty Images
De Openhuizendag van 28 maart heeft 150.000 bezoeken opgeleverd. In totaal deden er zo'n 45.000 huizen mee aan de open dag. Dit heeft makelaarsorganisatie NVM bekend gemaakt. Deze keer deden er iets minder huizen mee dan in oktober. Dat kan zijn omdat er ook weer iets minder huizen te koop staan. De huizenmarkt is in de afgelopen maanden namelijk best een beetje aangetrokken.

Ondanks het feit dat er minder huizen mee doen, is het aantal bezoeken ongeveer hetzelfde gebleven. Tijdens de openhuizendag, die traditiegetrouw in het voorjaar en het najaar gehouden wordt, kunnen belangstellenden tussen 11:00 en 15:00 zonder afspraak een huis bezichtigen. Vooral in steden deden verkopers mee aan de open huizen dag. Deze huizen vielen voornamelijk in het goedkopere segment.

Meer dan de helft van de deelnemende huizen - bijna 55 procent - aan de vorige open dag had een vraagprijs van tussen de 100.000 en 250.000 euro. Nog geen vijf procent had de vraagprijs op 600.000 of meer gesteld. Volgens de NVM is het organiseren van een open dag een goed idee, omdat het een laagdrempelige manier is om meerdere woningen te bezichtigen. Bovendien is de timing nu erg goed, omdat de hypotheekrente laag staat. Huurwoningen worden daarentegen door huurverhogingen steeds duurder.

In de komende tijd zullen bovendien de leennormen verder worden aangescherpt, waardoor het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen. In 2018 kan bijvoorbeeld geen hypotheek meer worden afgesloten voor een bedrag dat boven de waarde van de woning ligt. Dat betekent dat de kosten koper altijd al door de koper betaald moeten worden uit eigen middelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021