Excite

Aflossingsvrije hypotheek: handig of niet?

Voor je kunt weten of het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek slim is, is het natuurlijk handig om te weten wat het precies is. Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek die tijdens de looptijd niet wordt afgelost. Je betaalt in die periode alleen de rente. Aan het einde van de looptijd staat de volledige hypotheekschuld dus nog open. Je kunt die schuld inlossen door bijvoorbeeld het huis te verkopen.

Aflossingsvrije hypotheek: voor wie?

Een aflossingsvrije hypotheek neemt een zeker risico met zich mee; als de markt instort, dan zal het niet makkelijk zijn om het huis tegen een courante prijs te verkopen en blijf je dus met een restschuld zitten. Bovendien moet je je afvragen of je je huis wel wilt verkopen! Toch is een aflossingsvrije hypotheek in sommige gevallen best praktisch. Als je bijvoorbeeld al iets ouder bent en de kans dat je je hypotheek volledig af gaat lossen minimaal is. Dan kun je een aflossingsvrije hypotheek nemen en van de bespaarde aflossing wat ruimer leven. Je eet dan eigenlijk je huis een beetje op. Hier is wel een risico aan verbonden; het kan zijn dat als je met twee personen bent en één komt te overlijden, de ander niet meer in dat huis kan blijven wonen. Dat risico heb je echter bij elke hypotheek.

Wel of niet doen?

Als je wat jonger bent, dan is het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek niet per se aan te raden. Door je huis wel af te lossen, heb je na maximaal 30 jaar een flinke spaarpot in de vorm van je huis, die wel eens een doorslaggevende rol kan spelen in het wel of niet kunnen genieten van je pensioen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019