Excite

Airconditioning bij je thuis

In Nederland kan het soms hoog in de twintig of in de dertig graden zijn. Een airconditioning is dan een prettige oplossing om de temperatuur in de woning koel te houden. Helaas is een airco systeem duur en wordt het maar voor een paar dagen per jaar gebruikt. Gelukkig zijn er ook mobiele airconditioning systemen te koop.

De werking van airconditioning

Een airconditioning werkt via een systeem van waterverwarming en -verkoeling. Vaak gaat dit gepaard met condensatie. Door dit systeem wordt de temperatuur gereguleerd, maar ook de luchtvochtigheid wordt op peil gehouden. De meeste airconditioning gebruikt lucht die al in de woning aanwezig is. Sommige airco's gebruiken de lucht van buiten. Het nadeel daarvan is dat er niets aan de luchtvochtigheid gedaan wordt. Bovendien is de werking afhankelijk van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Mobiele airconditioning

Een airconditioning systeem installeren is een dure aangelegenheid. Bovendien wordt de airconditioning het grootste deel van het jaar niet gebruikt, behalve wanneer het gekoppeld zit aan het verwarmingssysteem van je woning. In alle andere gevallen is een mobiele airconditioning een oplossing. Deze rolbare systemen combineren alle eigenschappen van een normale, vaste airco in één verplaatsbaar apparaat. Het systeem werkt in sommige gevallen met een slang die warme en vochtige lucht door een raam afvoert. Andere systemen vangen het vocht op in een condensatiebak.

Mobiele airconditioning kopen

Wanneer er een hittegolf op komst is, willen veel mensen een mobiele airco. Dit kan de keuze beperken. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf. Er zijn verschillende merken mobiele airconditioning, bijvoorbeeld Samsung, Daikin, Panasonic airconditioning en Western.

Nadelen van airconditioning

Hoewel verkoeling natuurlijk prettig is, zijn er nadelen wat betreft de gezondheid. Zo zijn airconditioning systemen perfecte broedplaatsen voor ziektekiemen en stofdeeltjes, die keer op keer je woning ingeblazen worden. Bovendien is er weinig luchtverversing. Ook kan een te groot temperatuurverschil voor verkoudheid zorgen. Meer dan zes graden verschil tussen binnen en buiten kan ons lichaam namelijk maar moeilijk aan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020