Excite

Alggroei in je vijver: optimale waterkwaliteit tegen groei van algen

Alggroei in onze vijver is niet alleen onesthetisch. Algen verstoren ook het biologisch evenwicht in de vijver en dat brengt de gezondheid van vissen en planten in gevaar. Een verstoorde waterkwaliteit en overvoeding zijn de hoofdoorzaken van alggroei in je vijver.

Waterkwaliteit tegen alggroei vijver

Een aangepaste waterkwaliteit is de eerste voorwaarde om het biologisch leven in de tuinvijver in evenwicht te houden. Een verstoord evenwicht is een belangrijke oorzaak van alggroei. Je kunt de waterkwaliteit pas bijsturen als je inzicht krijgt in de verschillende waterwaarden. Dat kun je overigens zelf controleren met aangepaste sets die in de speciaalzaak verkrijgbaar zijn.

Waterwaarden nauwlettend controleren

Calcium en magnesium beïnvloeden de waterkwaliteit in de vijver. Ze bepalen de hardheid van het water. Fosfaten en nitraten zorgen voor de voeding van de planten. De zuurtegraad van het vijverwater is afhankelijk van de graad van milieuverontreiniging en van de neerslag. Beiden maken het water te zuur. je kunt de zuurtegraad verlagen door koraalalgenkalk, opgelost in water, aan het vijverwater toe te voegen. Verstoorde waterwaarden geven alggroei in de vijver vrij spel. Je verbetert de waterkwaliteit door toevoeging van zeoliet, een poreus gesteente met een sterk waterreinigende werking. Dat heeft het te danken aan de vele nuttige bacteriën die er zich aan vasthechten.

Algeneters en zuurstofplanten tegen alggroei vijver

Je kunt alggroei in je vijver ook voorkomen door het inzetten van algeneters. Een van de doeltreffendste is de Japanse algeneter, een zwart visje dat van deze verontreinigende algen niet genoeg kan krijgen. Om alggroei in je vijver te beperken, moet je de vijver bovendien van voldoende zuurstofhoudende planten voorzien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021