Excite

Nu nog een analoge camera?

Pakweg tien jaar geleden wisten we niet beter: een fototoestel was een analoge camera. Met de opkomst van de digitale camera is dit stukje techniek behoorlijk in het gedrang geraakt. Eigenlijk is dat jammer, want analoge fotografie kan nog steeds erg leuk en mooi zijn. Wat kan je nog doen met je analoge camera?

Het einde van het 'gewone' fototoestel?

Sinds het ontstaan van fotografie zijn mensen er door gefascineerd. Het op de gevoelige plaat vastleggen van mensen, gebeurtenissen en landschappen is voor velen een hobby. Vroeger werd er gebruik gemaakt van de analoge camera, maar dat is sinds de komst van de digitale camera behoorlijk veranderd. Hoewel er veel voordelen zijn aan digitaal fotograferen, heeft ook analoge fotografie nog steeds zijn charmes.

De voordelen van digitaal

De opkomst van digitale fotografie begon rond het jaar 2000. Eerst waren de digitale fototoestellen nog onhandiger dan hun analoge broertjes en ook de kwaliteit liep achter. Dat veranderde echter al snel. Steeds meer nam digitale fotografie het voortouw. Digitaal fotograferen heeft dan ook een aantal voordelen ten opzichte van het reguliere fototoestel.

Misschien wel het meest aansprekende voordeel is dat je direct kun zien of de foto is gelukt, zonder dat het rolletje eerst ontwikkeld hoeft te worden. Ook zijn digitale camera's een stuk compacter en passen er veel meer foto's op een geheugenkaartje dan op een fotorolletje. Ook handigheidjes als een rode-ogen-filter of een zwart-wit functie zul je niet op een analoge camera aantreffen.

De charme van analoge fotografie

En toch is er nog steeds veel te zeggen voor het gebruik van een ouderwets fototoestel. Het wordt dan wel steeds moeilijker om de foto's ergens te laten ontwikkelen, sommige professionele fotografen zweren nog steeds bij deze manier van fotograferen.

Goed analoog fotograferen is lastig, maar in de juiste handen zijn de foto's vaak scherper dan wanneer ze genomen zouden zijn met een vergelijkbare digitale camera.

Voor de beginnende fotograaf is het dus een hele uitdaging. Ben je geïnteresseerd in analoge fotografie, kijk dan eens op een site als marktplaats.nl. Daar kun je vaak voor weinig hele goede analoge fototoestellen vinden.

Moderne techniek of toch nostalgische waarde?

Door het gemak van digitale fotografie is de analoge camera bijna helemaal verdrongen. En dat is jammer, want beide technieken hebben hun eigen voordelen en charmes. Waar digitale fotografie makkelijk onder de knie te krijgen is en de technische mogelijkheden groter zijn, kunnen de resultaten met een analoge camera nog steeds ontzettend mooi zijn.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021