Excite

Kan een analoge lens op een digitale spiegelreflex?

Fotografie is een hele mooie hobby, maar ook nog eens heel duur. Niet alleen de camera's zelf zijn behoorlijk prijzig, maar ook de randapparatuur is niet goedkoop. Het zou dan ook fijn zijn als je niet direct alles opnieuw hoefde te kopen als je van camera wisselt. Kan je een analoge lens op een digitale spiegelreflex camera monteren?

Hergebruik van oud materiaal

Als je al wat langer fotografeert, dan heb je waarschijnlijk al flink geïnvesteerd in je hobby. Een mooie spiegelreflex, een fijne koffer en natuurlijk de nodige lenzen. Misschien dat je op dit moment nog wel met een analoge spiegelreflexcamera bezig bent. Laat je echter niet weerhouden om toch geld uit te geven aan die mooie nieuwe digitale camera, want de kans is groot dat je (een deel van) je lenzen gewoon kunt blijven gebruiken op je nieuwe aanwinst.

Met een adapter

Een verschil tussen ouderwetse lenzen en lenzen voor digitale camera's is wel dat de laatsten in veel gevallen autofocus hebben. Dat hebben die ouderwetse analoge lenzen natuurlijk niet.

Om deze lenzen, die je met de hand moet scherpstellen, te monteren op een moderne digitale camera heb je vaak een adapter nodig. Het voordeel van werken met adapters is overigens ook nog eens dat je daardoor ook nog eens een ander merk lens kunt proberen. Met de juiste adapter is het namelijk goed mogelijk om een lens geproduceerd door Nikon te monteren op een Minolta of een Canon. Omgekeerd is natuurlijk ook mogelijk.

Het is dus wel zaak om de juiste adapter te hebben. Het beste praat je erover met jouw fotospeciaalzaak. Er zijn adapters van een paar tientjes, maar de meer specialistische kunnen honderden euro's kosten. Een analoge lens op een digitale spiegelreflex is dus meestal geen probleem, als je maar een beetje geld wilt uitgeven.

Oude lens op een nieuwe camera

Je fotovakman kan je meer vertellen over de vele mogelijkheden die adapters bieden. Je kunt dus prima een oude lens op een jonge camera monteren, maar ook een lens van een ander merk op je camera zetten kan met zo'n handige adapter. Een analoge lens past op een digitale spiegelreflex.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021