Excite

Bacteriën voor de vijver zorgen voor helder water

Lekker zomers aan de vijver zitten waarin je de vissen ziet zwemmen, dat is de kroon op je werk als je een tuinvijver aanlegt. Maar helaas lukt dat niet altijd. Groene algen maken het water ondoorzichtig en misschien zijn zelfs de vissen dood. Gelukkig zijn er kleine krachtpatsers die dit laatste doemscenario tegen kunnen gaan: bacteriën voor de vijver.

Bacteriologische processen

Deze bacteriën voor de vijver maken onderdeel uit van de bacteriologische processen die in het water plaatsvinden. Door deze processen worden alle afvalstoffen in het water opgeruimd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organisch afval van de waterplanten. Of de vissen, zij scheiden via hun ontlasting en kieuwen ammoniak uit. Heb je een goedlopend bacteriologisch proces in je vijver dan vormen al deze vervuilende situaties geen problemen.

Afval wordt zuurstof

De juiste bacteriën voor de vijver breken al dit afval namelijk af en zetten het vervolgens om in CO2. En dat is weer een belangrijke stof voor de planten in de vijver. Deze maken van de CO2 weer zuurstof en het biologische proces is compleet; je hebt zuurstofrijk helder water in je vijver.

Ideale omstandigheden

Om de omstandigheden voor de nuttige bacteriën voor de vijver te optimaliseren, is regelmatig het beluchten van de vijver belangrijk. De bacteriën hebben namelijk zuurstof nodig. Ook is het goed om voldoende planten in de vijver te hebben. Deze kunnen algen in de vijver voorkomen. Ook is de waterkwaliteit belangrijk. Denk hierbij aan de juiste zuurgraad (pH), waterhardheid (gH) en het carbonaatgehalte (kH). En wat de vijver absoluut niet fijn vindt zijn chemicaliën.

Een kweek in het voorjaar

Bacteriën voor de vijver kun je kopen bij verschillende speciaalzaken voor vijvers, of via websites zoals www.schonevijver.nl en www.vijverhulp.nl. Heb je een kweek gekocht, dan kun je deze aan je vijver toevoegen via een vijverfilter. Het beste is het om dit jaarlijks in het voorjaar te doen, omdat dan de planten in de vijver weer gaan groeien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019