Excite

Bak je eigen brood met een broodbakmachine

Het grootste voordeel van je eigen brood bakken, is voor mensen die bijvoorbeeld een voedselallergie hebben. Het is namelijk heel makkelijk om met een broodbakmachine glutenvrij brood te bakken. Ook voor andere allergieën kun je het recept van het brood vrij gemakkelijk aanpassen.

Om brood te bakken heb je voor de basis in ieder geval bloem of meel nodig. Het maakt niet uit of je tarwemeel of volkorenmeel gebruikt, maar wanneer je glutenvrij brood wilt bakken, moet je daar speciale bloem of meel voor kopen. Je hebt ook gist nodig, dit zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Andere ingrediënten zijn suiker, zout, water of melk, boter of olie en je kunt er eventueel voor kiezen om broodverbetermiddelen te gebruiken.

In welke volgorde de ingrediënten in de broodbakmachine moeten, verschilt per machine. Daarvoor moet je de gebruiksaanwijzing volgen of de instructies van de mix dat je gebruikt. Wel is gist altijd het laatste product dat toegevoegd wordt. Een broodbakmachine doet er minstens drie uur over om te bakken en daarna moet het ook nog een half uur tot een kwartier afkoelen. Als je niet wacht met snijden tot het afgekoeld is, wordt het brood platgedrukt.

De prijs van een broodbakmachine varieert sterk. Zo heb je voor een paar tientjes al een broodbakmachine, maar er zijn ook machines bij die meer dan 150 euro kosten. Dit grote prijsverschil komt doordat broodmachines verschillende functies kunnen hebben. Met sommige apparaten kun je ook een cakedeeg, pizzadeeg of zelfs jam maken. Ook varieert de grootte van het brood dat je met een machine kunt bakken.

Afbeelding: Flickr, Dave Pullig

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020