Excite

Batterijen soorten: welke zijn er?

Een batterij is een batterij, zou je misschien denken. Als je echter een willekeurig kantoor - of zelfs huis - doorloopt, zie je al snel dat niets minder waar is. Hier gebruik je oplaadbare batterijen, daar staat AA op en verderop hangt weer een klok met daarin een D-batterij. Kortom: er zijn veel batterijen in allerlei soorten en voor elk apparaat kan een andere batterij gebruikt worden.

 

Batterijen soorten zijn in principe in twee categorieën op te delen: wegwerpbatterijen en oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen kunnen opnieuw opgeladen worden en vervolgens hergebruikt worden. Vaak kunnen ze zeker 1000 keer opnieuw gebruikt worden. Ze zijn wat duurder, maar hun geld op deze manier wel waard. Wegwerpbatterijen zijn ook weer onder te verdelen in zes soorten: zink-koolstofcel, alkalinebatterijen, zink-lucht batterij, zilveroxide batterij, de lithium-mangaanoxide batterij en de kwik-zink batterij. Deze batterijen worden respectievelijk gebruikt in bijvoorbeeld zaklampen, discmans, gehoorapparaten, horloges, camera's en pacemakers.

Als je wilt weten welke batterijen soorten jij het beste in huis kunt halen, dan kun je een rondje maken langs de apparatuur die je hebt staan. Controleer daarbij ook altijd de handleidingen van de bewuste apparaten, want sommige apparaten zijn bijvoorbeeld niet gemaakt voor het gebruik met oplaadbare batterijen. Als je dan de verkeerde batterijen plaatst, dan kan het zijn dat je je apparaat stuk maakt. Zorg altijd voor een voorraadje batterijen, zodat je nooit misgrijpt. Lege batterijen kun je weer inleveren bij verschillende afleverpunten. Als je ze verzamelt en in een zakje bij het Kruidvat inlevert, kun je zelfs nog kans maken op een leuke reischeque!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019