Excite

Berekenen lening huis: wat betaal je eigenlijk?

Als je een lening wilt afsluiten voor een huis, is de belangrijkste berekening voor jou de berekening van de maandelijkse lasten die je moet betalen. Je moet namelijk weten wat je elke maand bij elkaar moet krijgen, om je betaling aan de bank te kunnen doen. Wat je allemaal betaalt bij het afsluiten van een lening voor een huis, lees je hier.

 

Allereerst is het afsluiten van een lening niet gratis. Je betaalt 'administratiekosten' aan de bank, vaak ter hoogte van een bepaald percentage van de leensom. Bij een hogere leensom zijn dus ook de bijbehorende kosten hoger. Je kunt hierover onderhandelen. Eerder waren deze kosten niet helemaal inzichtelijk, maar tegenwoordig kun je precies navragen hoeveel een bank je rekent.

 

Het volgende deel van het berekenen/lening huis totaalbedrag hangt af van het type hypotheek dat je hebt. Het kan namelijk bestaan uit een deel rente en een deel aflossing, een deel rente en een deel spaargeld en alleen een deel rente. In het eerste geval neemt je hypotheeksom elke maand af en dus ook je betaalde rente. In het tweede geval spaar je op een aparte rekening om na bijvoorbeeld 30 jaar (een deel van) je hypotheek af te lossen. In het vierde geval betaal je alleen de rente en heb je na de looptijd nog de volledige hypotheeksom nog open staan. Die moet je dan ineens aflossen of je moet er een nieuwe hypotheek voor afsluiten. Tot slot kan het nog zijn dat je bank vereist dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Als dat bij jou het geval is, dan betaal je daar ook elke maand een bedrag voor. Dit is vaak - afhankelijk van je geslacht, leefstijl en leeftijd - een paar tientjes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020