Excite

Berekening lening huis: wat is mogelijk?

Een huis kopen is erg spannend, daarom moet je zeker niets overhaast doen. Een berekening van de lening voor je huis maken, is een goede eerste stap om mee te beginnen. Misschien denk je nu direct aan het bedrag dat je van de bank mag lenen, maar daar hebben we het niet over. Want de bank kan wel aangeven wat jij op je salaris mag lenen, maar de bank weet niet hoe jij je geld verder uitgeeft en of je de financiële ruimte wel of niet hebt. Deze berekening moet je dus helemaal zelf maken.

Het is het handigst als je hier echt even een paar uur voor uittrekt. Dan weet je zeker dat je de tijd hebt om alles goed voor jezelf op een rijtje te zetten. Begin bij je bankafschriften. Pak je afschriften van een jaar erbij en noteer alle uitgaven en inkomsten. Het eerste rijtje zal ongetwijfeld langer zijn dan het tweede rijtje, dus deel dat rijtje ook direct op in specifieke uitgaven: uitgaven voor verjaardagen, uitgaan, verzekeringen, abonnementen, enzovoorts.

Probeer op die manier voor jezelf helder te krijgen hoeveel je in de maand eigenlijk uitgeeft en hoeveel je overhoudt. Het kan zijn dat een eigen huis kopen betekent dat je op behoorlijk wat punten in moet leveren. Probeer voor jezelf te bepalen of er mogelijkheden zijn om te snijden in je uitgaven en of je dat er voor over hebt. Reken niet alleen met de hypotheeklasten, maar ook met de kosten die bij het bezit van een huis komen: inrichting, vaste lasten, reserveringen voor verbouwingen, enzovoorts. Schrijf een huis kopen echter niet te snel af; het is niet altijd goedkoop, maar het is meestal wel een goede investering!

(photo © Kekremsi)

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019