Excite

Bespaar gas, koop een houtkachel

De gasprijs gaat steeds verder omhoog. In combinatie met behoorlijk strenge winters is dit niet erg prettig voor de portemonnee. Daarom kan het verstandig zijn om eens te kijken naar een kachel. Een houtkachel kan een heel slimme investering zijn, die uiteindelijk zijn geld meer dan opbrengt. Maar dan moet je natuurlijk wél voor de juiste kachel gaan!

Een van de eerste punten die belangrijk zijn bij de aanschaf van een kachel, is de capaciteit. De capaciteit van een kachel geeft aan hoeveel warmte deze afgeeft. Je zou denken dat een grote capaciteit beter is, maar dat is niet altijd het geval. Een kachel met een te grote capaciteit kan juist eerder voor problemen zorgen, omdat het dan te snel te warm wordt. Vervolgens moet het vuur weer afgezwakt worden, wat uiteindelijk weer tot gedeeltelijke verbranding leidt. Dat zorgt tot slot weer voor vervuiling van kachel en schoorsteen. Een vermogen van ongeveer 5 tot 8 kW is meer dan genoeg voor een gemiddelde woonkamer.

Mocht je het niet weten: ook houtkachels zijn verkrijgbaar in een hoogrendement variant. Deze kachel haalt letterlijk meer uit je hout, door tot 35% minder hout te verbruiken voor het afgeven van dezelfde warmte. Afhankelijk van het type kachel kan dit percentage zelfs nog oplopen. De prijzen van hoogrendementkachels verschillen niet zoveel met de prijzen van gewone kachels. Dit is dus zeker het overwegen waard!

Afbeelding: Flickr account Jeremy Levine Design

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020