Excite

Wat maakt een blu-ray speler beter dan een dvd-speler?

Om te beginnen een geruststelling: een blu-ray speler speelt ook gewoon dvd's af. Bovendien kan je er ook nog audio cd's in afspelen. Ook zelf gebrande dvd's, zowel de min- als de plusvariant, hoef je niet om te zetten naar Blu-ray om ze weer te geven. De belangrijkste verschillen tussen Blu-ray en dvd die je moet weten om goed te kunnen vergelijken, vind je hier:

  • Beeldkwaliteit

Blu-ray zorgt voor een haarscherp beeld, vooral als je ook een HD (high definition) televisie hebt. Je kan letterlijk de haren op iemands hoofd tellen als je de film pauzeert. De maximale resolutie van Blu-ray is 1920x1080 pixels, terwijl een dvd gelimiteerd is tot 720x480 pixels. Niet alleen wordt het beeld scherper, de kleuren en het contrast zijn ook beter. Dat komt door de betere compressie.

  • Geluidskwaliteit

Ook het geluid is erop vooruit gegaan met Blu-ray. Als je ergens Dolby TrueHD ziet staan op je speler, dan wilt dit zeggen dat het geluidsspoor identiek is aan de kopie die de filmmaker zelf heeft! Je moet overigens wel een goed getraind gehoor hebben om de verschillen met dvd-geluid te kunnen horen.

  • Speciale extra's

Blu-ray kent een paar leuke trucjes die je bij dvd's niet zal tegenkomen. Zo is er bijvoorbeeld het pop-up venster, dat je kan gebruiken om instellingen te veranderen terwijl de film gewoon verder blijft spelen. Ook kan Blu-ray bijvoorbeeld het commentaar van de regisseur samen met de film zelf afspelen met de picture-in-picture technologie.

  • Opslagcapaciteit

Op een dvd past maar 4,7 gigabyte. Op een Blu-ray kan je wel 25 gigabyte kwijt. Daarvoor moet je natuurlijk wel een Bluray-brander hebben, die voorlopig nog erg prijzig zijn.

Of deze verschillen voor jou de extra investering het waard maken, moet je zelf uitmaken. De prijs van Blu-ray films is intussen al wel aan het zakken, maar is nog steeds niet zo goedkoop als een dvd. Hecht je dus veel waarde aan nieuwe technologie en een haarscherp beeld, dan is Blu-ray een interessante optie. Vind je dat niet zo belangrijk, dan kan je misschien beter wachten met de aanschaf van een blu-ray speler tot de prijs nog meer gezakt is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020