Excite

Bouw je eigen serre

Er zijn talloze voordelen van een serre. In de eerste plaats is het comfortabel en zorgt een uitbouw voor aanzienlijk meer ruimte (en vaak ook veel meer licht). Voor het milieu is het ook nog eens gunstig. Met een serre daalt namelijk je energieverbruik flink. Genoeg reden dus om het bouwen van een serre te overwegen.

Waar moet de serre komen? Dat is een belangrijke vraag, want het zegt veel over de isolatie. Het is aan te raden om een serre op het zuiden te bouwen. Je profiteert dan optimaal van de zon. Heb je die mogelijkheid niet, dan moet je zorgen voor extra goede isolatie. Overigens behoren behalve het zuiden ook het zuidoosten of het zuidwesten tot de mogelijkheden voor een praktische uitbouw.

Behalve een goed (bouw)plan moet je voor het bouwen van een serre soms ook toestemming hebben van de gemeente. Overleg hier dus altijd mee en laat je informeren over welke regels van toepassing zijn op je uitbouw. Het zou heel vervelend zijn als je keihard hebt gewerkt en de gemeente op de stoep staat om je te vertellen dat de serre niet aan de eisen voldoet. Voorkom dit en neem contact op met je eigen gemeente voor meer informatie.

Verder kun je bij de voorbereiding op de bouw van je serre ook denken aan het kiezen van de beste materialen, het ontwerp (en: enkel glas voor het zuiden, dubbelglas voor andere windrichtingen) en eventueel iemand die alles nog eens kritisch voor je nakijkt. Een goede voorbereiding blijft het halve werk!

Afbeelding: Flickr, ken mccown

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020