Excite

Breedbandinternet via kabel of ADSL

De term breedband wordt gebruikt als het om internet of netwerken gaat. Het betekent eigenlijk gewoon dat je internet via een snelle verbinding. Vaak wordt die snelheid uitgedrukt in kilobits per seconde. Dat wordt ook wel geschreven als kbit/s. Bij een snelheid hoger dan 256 kbits/s spreek je van een breedbandverbinding. Dat kan in Nederland via ADSL of kabel.

Internet via ADSL was de opvolger van internet via inbellen. Het biedt dan ook vele voordelen. Zo is het goedkoper, heb je een hogere download- en uploadsnelheid en je bent ook gewoon telefonisch bereikbaar. ADSL-internet gaat gewoon via de telefoonaansluiting die bijna ieder huishouden wel heeft. Met een gewoon telefoonsnoer kun je dan een modem installeren en een netwerk maken.

Kabelinternet werkt op een andere manier. Het gaat niet via de telefoonaansluiting, maar juist via het kabeltelevisienetwerk. Het grote voordeel van kabelinternet is dat de snelheden vele malen hoger liggen dan ADSL via de telefoonlijn. Gemiddeld haal je met kabelinternet een snelheid van 120 Mbps. Omdat er ook in elk huishouden wel een aansluiting voor kabeltelevisie is, is internet via de kabel ook mogelijk.

Wel heeft kabelinternet een nadeel, als veel mensen in de buurt internetten en downloaden via de kabel, zal jouw snelheid er ook door omlaag gaan. Bij ADSL heb je dit niet, maar daarbij is je snelheid niet zo hoog als het via de kabel zou kunnen zijn. Wat voor vorm van breedbandinternet je kiest, is dus je persoonlijke voorkeur.

Afbeelding: Flickr, David Davies

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021