Excite

Leren breien: verschillende steken

Breien is helemaal hip, net als haken. Tegenwoordig sta je niet meer voor gek wanneer je in een café een sjaal breit of haakt.

Soorten steken

Je hebt verschillende breisteken die je kunt gebruiken. Zo heb je steken waarmee je een kabeltrui kunt breien, maar ook steken die recht toe recht aan zijn. Er zijn steken zoals de kabelsteek, recht breien en de ribbelsteek. Er zijn nog veel meer steken. Elke steek heeft een ander effect.

Niveau

Elke steek heeft een ander niveau nodig. Een beginner zal al blij zijn als hij kan recht breien, terwijl een gevorderde de ajoursteek al te makkelijk vindt.

Recht breien

Recht breien is een van de eerste steken die je moet kennen. Het is de basis van het breien. Je kunt met recht breien bijvoorbeeld een sjaal breien, maar denk ook aan een vest. Het is handig om een video op te zoeken op je recht breien doet. Een video is makkelijker dan een geschreven uitleg.

Kabelsteek

Een kabelsteek wordt veel gebruikt bij truien. Je kunt er ook meer mee zoals een tas of een muts. Ook kun je gaan voor een leuke tas. Als beginner zul je deze steek niet meteen snappen. Deze steek zal misschien wat moeilijk zijn. Wil je het toch gebruiken, dan kun je op Garnstudio video's zoeken.

Ribbelsteek

De ribbelsteek wordt ook wel de tricotsteek genoemd en heeft een heel leuk effect voor gebruiksvoorwerpen. Met deze steek kun je goed sjaals breien, maar je kunt ook een leuke deken of een kleed breien. Ook van deze steek zijn veel video's te vinden op bijvoorbeeld Youtube. Verschillende gebruikers uit binnen- en buitenland leggen uit hoe de steek moet, zoals 'Knipmode1'.

Rondbreien

Naast bovenstaande steken kun je ook gaan voor rondbreien. Hiervoor kun je speciale naalden nodig, maar vaak kun je het ook met gewone naalden doen. Hier heb je dan wel meerdere naalden voor nodig. Met rondbreien kun je sokken breien, maar ook een leuke poncho of een muts. Sokken worden met deze methode het meest gemaakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021