Excite

Buitenkans: woning in Spanje kopen

In Spanje staan meer dan een miljoen huizen leeg. Het is daarom voor veel mensen een buitenkans om nu een tweede woning in Spanje te kopen, of om zich er permanent te vestigen. Spanje is namelijk al jaren populair bij Nederlanders. Afwisselend landschap, een aangenaam klimaat en de lage levenskosten zijn voor veel mensen voldoende om een tweede woning in Spanje te kopen.

Huizen afgenomen

Door de crisis is er ontzettend veel leegstand in Spanje. Veel mensen met schulden moeten hun huis noodgedwongen verkopen. In veel van de gevallen zijn de huizen in het bezit van een bank. De banken hebben de huizen afgenomen van mensen met betalingsproblemen, maar kunnen de woning nog niet omzetten in geld. De prijzen van deze ‘bankvoorraad’ van vastgoed kunnen soms wel dalen tot de helft van de oorspronkelijke vraagprijs, zeker bij een grote contante betaling. De banken willen namelijk graag af van alle leegstaande huizen in hun bezit.

Banken willen financiering terug

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in Spanje de afgelopen jaren met 43 procent gedaald. Het grootste gedeelde van de verkochte woningen in Spanje gaat tegenwoordig naar buitenlanders. Makelaar Claus van Mierlo verkoopt in Spanje woningen aan buitenlanders en dan voornamelijk aan Nederlanders en Belgen. Hij verklaart aan de NOS de populariteit van een tweede woning in Spanje puur door het voordelige economische klimaat. Volgens van Mierlo zijn er veel projectontwikkelaars die samen met banken hebben geïnvesteerd in nieuwe appartementencomplexen. Wanneer de aannemer failliet gaat wil de bank de financiering terug hebben. “Dus die bieden vaak appartementen aan voor de helft van de prijs.”

Verblijfsvergunning

De Spaanse gemeenten vinden het fijn dat er zoveel buitenlanders komen. Het gaat zelfs zo ver dat de Spaanse overheid vermogende Russen en Chinezen een verblijfsvergunning wil aanbieden, om zo de drempel om een tweede huis te kopen te verlagen. Dat plan is overigens nog niet goedgekeurd. Voorlopig hebben nieuwe Nederlandse Spaanse huiseigenaren dus nog geen Chinese en Russische buren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021