Excite

Concurrentie op hypothekenmarkt neemt toe

  • © Getty Images
De concurrentie op de hypotheekmarkt begint behoorlijk toe te nemen. Dit betekent dat huizenkopers het treffen, want hypotheekaanbieders proberen allemaal een zo scherp mogelijke rente neer te zetten. De concurrentie wordt naar verwachting alleen maar groter, waardoor ook het voordeel voor huizenkopers steeds groter kan worden.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is hier erg blij mee. De marge die banken op door hen verstrekte hypotheken behaalden, is in het afgelopen jaar al van 1 procent naar 0,2 procent teruggelopen. Het feit dat banken een marge van 1 procent konden bereiken, kwam omdat er maar weinig concurrentie was. Nu ligt dat wel anders.

Op dit moment is de gemiddelde hypotheekrente op bestaande hypotheken 4,16 procent. Voor nieuwe hypotheken ligt dat percentage op 2,8 procent. Een aanzienlijk verschil. In de afgelopen jaren is de rente al gedaald, maar de kans is dus groot dat deze daling nog verder doorzet.

Banken hebben de afgelopen tijd al geklaagd dat hun marges zo terugliepen. In de afgelopen weken werden echter weer hele harde winstcijfers gepubliceerd. Duidelijk is dus dat de marges misschien wel terugliepen, maar dat er nog steeds winst geboekt wordt. Het probleem voor hen is wel dat ze meer kapitaal in beheer moeten houden, omdat hypotheken als risicovolle leningen worden gezien, terwijl de achterstanden daarop relatief laag zijn, in vergelijking met andere leningen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021