Excite

Dames op fietsen: de weg van emancipatie geeft bewegingsvrijheid voor vrouwen

In deze tijd zijn damesfietsen een vanzelfsprekend beeld en eigendom. Dames fietsen door heel Nederland op weg naar hun werk, winkels en scholen. Fietsen bepakt met boodschappentassen, kinderen en vergeet vooral de fietsster niet. Nu kunnen we ons leven niet meer indenken zonder de fiets. Maar er zit een hele emancipatie en feministische beweging schuil achter de damesfietsen.

Bewegingsvrijheid voor de vrouw

Vroeger waren de damesfietsen uit den boze. Damesfietsen zouden slecht zijn voor de vruchtbaarheid van de vrouw en zouden de vrouw misvormen. Vrouwen op de fiets werden gezien als seksueel uitdagend. De damesfietsen zijn mede gepromoot door de bekende feministe Aletta Jacobs. De fietsen voor vrouwen zijn dus niet zo vanzelfsprekend als eerder werd gedacht. Damesfietsen staan voor emancipatie, bewegingsvrijheid, feminisme en vrijheid. Waar de gemeenschap werkelijk bang voor was, was de vrijheid die fietsen boden aan de vrouw. De fiets gaf vrouwen de mogelijkheid zich te bewegen buitenshuis.

Aanpassingen voor de vrouw

Tegenwoordig zijn de damesfietsen geheel aangepast aan de anatomie van het vrouwenlichaam. Damesfietsen zijn comfortabeler. Bij damesfietsen is de afstand tussen het zadel en stuur korter in overeenstemming met de kortere torso's en armen van vrouwen. De handvatten van damesfietsen hebben een kleinere diameter. Bij damesfietsen zitten de remmen en versnellingshandels dichter bij de handvatten. Vrouwen hebben smallere schouders dan mannen. Daarom zijn de sturen van damesfietsen smaller dan bij herenfietsen. Daarnaast zitten de handvatten op damesfietsen hoger en zijn de zadels breder en zachter.

Soorten fietsen

De bovengenoemde aanpassingen op damesfietsen zijn toegepast op vele soorten fietsen. Er zijn op vrouwen aangepaste versies van de mountainbike, stadsfietsen, bakfietsen, racefietsen en ga zo maar door. Een van de soorten damesfietsen is de zogeheten mamafiets. Dit zijn damesfietsen die aangepast zijn aan de praktische eisen voor (zwangere) moeders.

Kies de juiste

Damesfietsen zijn er in alle soorten en maten. Als vrouw is het belangrijk goed na te gaan wat je eisen zijn om een goede fiets uit te kiezen. Om een goede keuze te maken uit alle damesfietsen, laat je goed adviseren en bedenk goed waar je de fiets voor gaat gebruiken. Damesfietsen zijn onderdeel van de emancipatie en bewegingsvrijheid van vrouwen. Onthoud dit als je een keuze maakt tussen alle dames fietsen die nu te krijgen zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021