Excite

Doe meer met je digitale camera

Ten eerste is het handig om te weten wat bepaalde functies op je digitale camera inhouden. Zo gebruik je je camera alvast op de goede manier. Meestal staat er een uitgebreide uitleg in het instructieboekje dat je bij de digitale camera krijgt. Soms kun je hier zelfs al inspiratie uit opdoen.

Heb je nog geen digitale camera en wil je die bestellen, kijk dan of je er een statief bij kunt krijgen. Zeker als je begint, heb je nog niet zo’n vaste hand. Het zou zonde zijn als net daardoor die ene mooie foto niet lukt. Heb je al een digitale camera maar nog geen statief, dan kun je testen of je een vaste hand hebt door enkele proeffoto’s te maken. Controleer goed of deze niet bewogen zijn. Zijn ze dit wel, dan wordt het tijd voor een statief.

Het mooie van een digitale camera is dat je veel meer foto’s kunt maken dan met een vroegere fotocamera. Zonder rolletje heb je geen reden om fotomomenten te missen of zuinig aan te doen met klikken. Bij twijfel of een foto is gelukt, neem je hem het liefst nog een keer (of tien). Achteraf kun je de mooiste foto uit het rijtje kiezen. De rest gooi je weg.

Veel foto’s nemen betekent ook wel dat je hier ruimte voor moet hebben. Alhoewel de meeste digitale camera’s tegenwoordig veel geheugen hebben, loont het de moeite om een grote geheugenkaart aan te schaffen. Neem je digitale camera mee naar de winkel en vraag daar hoe veel foto’s er op welke geheugenkaart passen. Hierin kan het personeel je goed adviseren.

Tot slot is het een kwestie van de handleiding goed doorlezen en heel veel oefenen. Zorg dat je precies weet hoe je camera werkt, en probeer verschillende standen uit om te kijken welk effect dit heeft op de foto’s die je maakt. Je zult in het begin echt nog geen meesterwerken schieten, maar oefening baart zeker kunst.

Afbeelding: Flickr, Spice

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021