Excite

Downloaden van boeken: mag dat wel?

De e-reader is erg populair geworden de laatste tijd. Je kunt het apparaat gemakkelijk meenemen op vakantie en toch lekker veel boeken lezen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat mensen ook boeken gaan downloaden om te kunnen lezen. Hoe zit het nou eigenlijk met het downloaden van boeken? Wat mag nou wel en wat niet?

Wat mag wel?

Er zijn verschillende aanbieders van e-books. Je betaalt voor je download en je krijgt volledig legaal je boek. Dat kan bijvoorbeeld via bol.com of ebooks.nl. Ook op sites van de auteurs of uitgevers kun je vaak legaal de boeken downloaden. Boeken die ruim honderd jaar oud zijn, hebben geen auteursrecht meer en mogen sowieso worden gedownload.

Wat mag niet?

Je mag zelf geen e-books aanbieden online. Je mag ze ook niet doorverkopen. Het is tevens niet toegestaan om boeken te downloaden die illegaal worden aangeboden, zoals op torrentsites. Ook op Marktplaats worden regelmatig boeken aangeboden. Soms wel duizend titels voor twee euro. Dat is allemaal illegaal. Het auteursrecht is in Nederland sowieso erg goed geregeld, dus er kunnen keiharde acties worden ondernomen wanneer blijkt dat je je niet aan de regels houdt. Dat risico loop je niet alleen bij het aanbieden van illegale boeken, maar ook bij het kopen ervan.

Gratis e-books?

Is het dan helemaal niet mogelijk om aan gratis e-books te komen? Jawel. Vaak zijn er bepaalde data waarop je gratis én legaal een e-book van een bepaalde auteur kunt downloaden. Dat kan bijvoorbeeld op ebooks.nl.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020