Excite

DVD speler en HDMI aansluiting: hoe werkt het?

Een dvd speler met HDMI-aansluiting is ideaal omdat je met één kabel zowel het beeld als het geluid naar je televisie kan brengen. Er zijn echter heel wat dingen waar je op moet letten want de kwaliteit en de mogelijkheden hangen helemaal af van de eigenschappen van je DVD-speler, je kabel en je televisie. En als je daar nog een AV-receiver (AV staat voor Audio - Video) tussen wilt steken voor surround sound, wordt het nog wat ingewikkelder.

Opstelling

Voor je je apparatuur koopt, denk je best eerst na wat je met het geluid wilt doen. Moet dat uit de televisie komen of uit aparte boxen? Dat bepaalt in grote maten de opstelling van je thuisbioscoop. Om het geluid in surround sound uit je boxen te laten klinken, heb je een receiver met HDMI-aansluiting nodig. De mogelijkheden:

1) Enkel DVD-speler en televisie

In dit geval heb je maar één HDMI-kabel nodig. Aangezien alles digitaal geregeld wordt, maakt het niet zoveel uit of je een dure of een goedkope HDMI-kabel koopt. Wat wél uitmaakt, is welke generatie je koopt. Dat moet op het pakje en op de kabel zelf vermeld staan. HDMI 1.0 dateert uit 2002 en is erg gelimiteerd in mogelijkheden. Je koopt dus best minimum HDMI 1.2. De nieuwe versies 1.3 en 1.4 heb je enkel nodig voor 3D-televisie. 3D wordt niet door DVD's ondersteund, enkel door Blu-ray.

2) Mét een receiver

Hiervoor heb je uiteraard twee kabels nodig: Een van de DVD-speler naar de receiver en één van de receiver naar de televisie. Let goed op dat je de juiste poorten kiest op de receiver.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019