Excite

Een eigen huis: hoe bereken je de maximale hypotheek?

Als je een eigen huis wilt kopen, is de eerste vraag meestal: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Er wordt veel over hypotheken gesproken, maar veel mensen weten niet wat er allemaal bij de aanschaf van een woning komt kijken.

Je kunt natuurlijk een afspraak maken met een hypotheekadviseur, die je uitlegt hoe het allemaal werkt, en uitrekent hoe hoog je hypotheek mag zijn. Maar je kunt dat op verschillende websites ook gemakkelijk zelf doen. Als je daarna een afspraak maakt met een hypotheekverstrekker, weet je al een beetje wat je te wachten staat.

Het inkomen dat je jaarlijks verdient is van groot belang bij de berekening van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Sommige hypotheekverstrekkers bepalen de maximale hypotheek zelfs direct aan de hand van de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en je inkomen. In principe mag je hypotheek nooit hoger zijn dan 4,5 keer je bruto jaarinkomen, maar soms wordt daar van afgeweken.

Veel hypotheekverstrekkers hanteren een afgeleide berekening, waarbij gekeken wordt naar de verhouding tussen de hypotheeklasten en je inkomen. Dan wordt bijvoorbeeld gesteld dat je maximaal 35 procent van je inkomen mag gebruiken voor hypotheeklasten, ook wel de woonquote genoemd. Meestal geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je woonquote. De hoogte van de woonquote kan echter per hypotheekverstrekker weer verschillen.

Ook de waarde van de woning is van belang bij het bepalen van je maximale hypotheek. Het huis is tenslotte het onderpand waartegen de hypotheekverstrekker je een lening geeft. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen bestaande- en nieuwbouwwoningen, waarbij de laatste meestal als meer betrouwbaar worden gezien.

Afbeelding: Flickr, gebruiker petermeuris

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019