Excite

Een huis kopen – wat je moet weten voor je gaat zoeken

Eén van de belangrijkste en meest gebruikte website met het actuele aanbod in koophuizen is Funda. Marktplaats biedt tegenwoordig ook koophuizen aan. Verder kun je onder andere terecht op zah.nl (Zoek alle huizen) en huisenaanbod.nl. Onafhankelijke woonwebsites heb je ook, zoals dimo.nl.

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met je zoektocht, is het handig om eerst wat (financiële) zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Het belangrijkste wat je moet weten, is hoe hoog je hypotheek kan zijn. Je kunt bij diverse banken en andere instellingen een vrijblijvend hypotheekgesprek plannen. Zo weet je meteen hoe veel je kunt lenen en kun je gerichter zoeken naar een huis.

Wat je verder nog moet weten voor je zoektocht, is wat voor huis je wilt hebben en in wat voor buurt. Houd je van rust? Wil je vlak bij die ene supermarkt gaan wonen? Denk ook vooruit; zijn er speeltuinen in de buurt? Crèches? Scholen? Op de meeste huizensites kun je behalve de prijs ook aangeven of je een hoekwoning, een rijtjeshuis, een appartement of een vrijstaande woning zoekt.

Andere voorkeuren kun je ook aangeven. Op Funda.nl kun je aan de linkerkant van de pagina aangeven of het huis een schuur/berging moet hebben, een tuin, en/of een balkon of dakterras. Verder kun je onder andere het minimale aantal kamers en de minimale woon- en perceeloppervlakte aangeven. Ook handig; tegenwoordig kun je huizen bekijken op de open huizendag. Dat neemt de drempel weg voor het maken van een officiële bezichtigingsafspraak.

Afbeelding: Flickr, pbrian

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020