Excite

Een sociale huurwoning in Amsterdam

Ben je op zoek naar een sociale huurwoning in Amsterdam, dan kan dat een hele opgave zijn. Met de huidige woningnood en lange wachtlijsten, hoge huurprijzen en veel illegale onderverhuur is het een enorme opgave om voldoende wachttijd op te bouwen om kans te maken op een huurwoning via de woningbouw. In dit artikel lees je hoe de regels zijn voor een sociale huurwoning in Amsterdam. Kom jij in aanmerking?

Woningnet

Een huurwoning in de hoofdstad kun je via allerlei kanalen vinden, maar sociale huurwoningen in Amsterdam vind je alleen via Woningnet. Deze website verzamelt alle huizen van woningbouwverenigingen die opereren in Amsterdam op één plek. Via de website kun je registreren en reageren. Op basis van je inschrijftijd en bepaalde voorrangsregels maak je kans op een huurhuis. Heb je recht op een huis opgebouwd? Dan wordt de administratie vervolgens afgerond bij de woningbouwvereniging.

Wachttijden

De grootste vijand bij het verkrijgen van een sociale huurwoning in Amsterdam is je inschrijftijd. Afhankelijk van het stadsdeel waar je wilt wonen is de wachttijd langer of korter. Voor het centrum zul je al gauw 15 jaar op de lijst moeten staan. In buitenwijken, zoals Amsterdam Noord of Amsterdam Osdorp is de wachttijd korter. Vanaf 7 of 8 jaar maak je kans op een woning van de woningbouw in één van deze wijken die verder van het centrum liggen. Inschrijven kan vanaf je achttiende verjaardag: doe dit dus op tijd. Ook als je niet van plan bent om direct in Amsterdam te gaan wonen.

Voorrangsregels

In sommige gevallen heb je recht op voorrangsregels. Daarmee kun je jouw wachttijd soms flink verkorten. Voorrangsregels zijn er bijvoorbeeld voor ouderen, voor mensen met een baan in Amsterdam, voor jongeren en voor mensen met een bijzondere uitzondering. Bijvoorbeeld als je verplicht je oude sociale woning uit moet voor een renovatie, of als je om medische redenen niet langer in je sociale woning kunt blijven. Op Woningnet kun je zien welke voorrangsregels gelden voor de verschillende woningen. Het is niet zo dat je met jouw voorrangstijd meer kans hebt op alle woningen.

Woning accepteren

Heb je een woning geaccepteerd en heb je de sleutels ontvangen? Dan verlies je jouw opgebouwde wachttijd en start je weer bij nul.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021