Excite

Een tweede huis kopen in België

Als je het huis van je dromen hebt gevonden, kun je voorbereidingen voor de aankoop treffen. Die zijn in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. De verschillen zitten hem in de details.

Voor het zoeken en de aankoop van een huis kun je een Nederlandse of een Belgische makelaar inschakelen. Schakel je een Belgische makelaar in vraag dan naar het zogenaamde erkenningnummer van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Dat kan bijvoorbeeld op biv.be. Zonder dit nummer mag een makelaar zijn beroep niet uitoefenen.

Verder is het belangrijk naar het zogenoemde ‘mandat’ te vragen. Dat is belangrijk want dat bewijst dat de makelaar door de eigenaar van het onroerend goed is bevoegd om het huis te verkopen of daarbij te bemiddelen.

De aankoop van Belgisch onroerend goed kent drie stadia. De optie, het compromis de vente en de definitieve notariële akte. Het compromis de vente bevestigt de definitieve koop en is vergelijkbaar met een voorlopig koopcontract zoals we in Nederland kennen. Besef dus goed dat deze overeenkomst niet vrijblijvend is.

Je kunt een notaris inschakelen. Voor informatie over Belgische notarissen, kijk op notaris.be. Verder is het voor de koop goed een taxatie van het onroerend goed te laten maken, vaak zal de bank die de hypotheek vertrekt hier ook om vragen. De taxatie wordt in België uitgevoerd door een expert, vaak een landmeter. Op tweedehuisgids.nl vind je nog meer informatie.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Eddy Van 30000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019