Excite

Een woning kopen in het Duitse grensgebied

Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een huis in Duitsland wilt kopen. Zo zijn bijvoorbeeld de makelaarskosten voor rekening van de koper en die zijn hoger dan in Nederland. Het kan oplopen tot wel 7 procent. Ook moet je weten dat een voorlopig koopcontract, zoals we dat in Nederland kennen, in Duitsland anders is. Het is niet bindend, dat is het pas zodra er bij de notaris getekend wordt.

Je moet door de verkoper goed geïnformeerd worden over de staat van het huis. Als dat niet gebeurt en er blijken later gebreken, dan moeten de reparatiekosten door de verkoper betaald worden. Daarnaast is het ook verplicht dat het huis een energielabel heeft en een CV-ketel moet niet alleen werkend zijn, maar ook milieuvriendelijk. Als je een huis in Duitsland koopt, weet je dus vrij goed waar je aan toe bent.

Als je je huis in Duitsland wilt laten financieren door een bank, kom je voor andere regels te staan dan in Nederland. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank of bij een Duitse bank. Maar Duitse banken zijn niet toeschietelijk daarvoor. Vaak wordt er verlangd dat je eigen geld inlegt en dat je zeker één procent per jaar aflost. Wel blijft het in sommige situaties nog mogelijk om de hypotheekrente in Nederland af te trekken, dat is wanneer je ervoor kiest om in Nederland belastingplichtig te blijven.

Afbeelding: Flickr, Pascal Willuhn

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019