Excite

Enorme huurstijgingen zorgen voor meer armoede

  • © Getty Images
De Woonbond heeft gemeld dat meer Nederlanders te maken zullen krijgen met armoede. Dit komt doordat er volgens de bond 'enorme huurstijgingen' worden doorgevoerd. In 2014 steeg de huur voor nieuwe bewoners met gemiddeld 22,6 procent. Bij het wisselen van huurders komt er zo 100 tot 200 euro bovenop de eerdere huurprijs.

De Woonbond vindt dit onacceptabel en pleit daarom voor het blokkeren van de huurverhoging. Hiervoor is vrijdag een campagne gestart. Het is de bedoeling de huurverhogingen niet - of niet te ver - boven de inflatie uit te laten komen. Overigens hebben niet alleen nieuwe huurders last van de verhogingen; de huur voor zittende huurders is in twee jaar tijd ook met 9,2 procent gestegen.

Met name woningcorporaties lijken de huurprijzen sterk te verhogen, in tegenstelling tot particuliere verhuurders. Het ging hierbij vorig jaar bijvoorbeeld om verhogingen van respectievelijk 4,7 en 3,8 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zorgt de stijging in de huurprijs juist voor inflatie.

De huurstijging heeft grote gevolgen voor huurders: volgens de Woonbond zou 28 procent van hen de minimale kosten voor noodzakelijke uitgaven niet meer kunnen betalen. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 bovendien ook met 8 procent. Zaterdag komen in Utrecht tientallen huurdersorganisaties samen om te brainstormen over acties tegen de huurstijgingen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021