Excite

Zo kun je een executieverkoop voorkomen

Je hoort het steeds vaker om je heen: mensen kunnen hun hypotheeklasten niet meer betalen en de bank dreigt daarom hun huis te verkopen. Met alle gevolgen van dien. Als dat jou ook te wachten staat, dan kun je er beter alles aan doen om een executieverkoop te voorkomen, anders zijn de problemen vaak niet te overzien.

Wat betekent een executieverkoop voor jou?

Bij een executieverkoop is sprake van een gedwongen verkoop. De bank regelt het en je hebt er zelf als huiseigenaar niets over te zeggen. Het is niet zo dat zo'n verkoop je problemen oplost; het huis staat op dat vlak eigenlijk los van de hypotheek. De bank zal zo snel mogelijk willen proberen geld te krijgen voor het huis en accepteert zonder morren een laag bod. Het verschil tussen de hypotheek en de verkoopprijs moet jij betalen. Dat kan resulteren in tienduizenden - en soms zelfs honderdduizend - euro's schuld. Zo'n schuld is niet alleen bijna niet af te betalen, maar zorgt er ook voor dat je de eerst komende tijd niet een huis meer kunt kopen, waardoor je mogelijk duur moet huren of zelfs op straat kunt komen te staan.

NHG: Nationale Hypotheek Garantie

Wie een executieverkoop wil voorkomen of grotere problemen wil vermijden, doet er goed aan eens te kijken of de woning gekocht is met NHG. Als dat zo is, dan kan het zijn dat het verlies bij verkoop kwijtgescholden wordt. Dan heb je geen huis meer, maar je houdt er ook geen grote schuld aan over. Als je niet voor die mogelijkheid in aanmerking komt, kun je ook via de NHG regelingen treffen over het terug betalen van je schuld.

Hypotheek eerst

De beste manier om een executieverkoop te voorkomen is het altijd betalen van je hypotheeklasten. Daarvoor moet je je geldzaken goed in de gaten houden; heb je een reserve die je aan kunt spreken als er iets mis gaat met je werk? Kun je de lasten verlagen door een deel van je hypotheek af te lossen? En als het minder gaat: betaal de hypotheek altijd eerst. Extraatjes - zelfs in de vorm van een patatje van de snackbar of een boekje voor de kinderen - zijn altijd minder belangrijk dan een dak boven je hoofd!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021