Excite

Filmen met je videocamera

De eerste stap van goed leren filmen is je videocamera leren kennen. Hoe gebruik je het licht? Hoe stel je scherp? Hoe zoom je in en uit? Neem gerust de gebruikershandleiding erbij en probeer eens wat uit. Tenslotte baart oefening kunst. Je leert zo ook hoe de camera reageert en wat je ermee kunt doen.

Als je dan echt gaat filmen, let er dan op dat je alles tien keer langzamer doet dan wanneer je gewoon rondloopt om dingen te bekijken. Je ogen zijn eraan gewend om met je hoofd mee te draaien en meteen te zien wat er gebeurt, maar mensen die je filmpje bekijken kunnen niet inschatten welke kant je op gaat bewegen. Omdat kijkers tijd nodig hebben om mee te kijken, moeten je camerabewegingen zo rustig mogelijk zijn.

Heb je geen vaste hand, gebruik dan een statief. Zo merkt niemand het ook als je ergens hard om moet lachen (denk aan een schuddende camera). Verder kun je een camera op een statief rustig ronddraaien en zo een indruk geven van de omgeving waar je je in bevindt. Het maakt het filmen een stuk gemakkelijker.

Wil je je film ook interessant maken? Film dan niet alleen de omgeving. Film altijd jezelf of je reisgezelschap in de omgeving. Een safarifilm kan iedereen in HD bekijken op tv. Jou en vrienden of familie zien tijdens je leuke safari kan alleen als je dat zelf filmt. Desnoods laat je thuis een opname van national geographic zien en daarna hoe jij met je familie en vrienden dezelfde plaatsen hebt bezocht.

Afbeelding: Flickr, steven monteau

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020