Excite

Wat is een flatscreen tv?

Stap je tegenwoordig een tv-zaak binnen dan staan daar alleen maar televisies met platte schermen. Dus je keuzeprobleem bestaat eigenlijk niet. Koop je vandaag een nieuwe televisie, laptop of smartphone dan heeft die automatisch een flatscreen. Probleem opgelost zou je denken. Niets is minder waar want binnen het immense aanbod van flatscreens kun je of moet je nog kiezen uit een plasma- of lcd-scherm.

Wat zijn de verschillen?

De uitgebreide technische uitleg over dit verschil staat overal uitgebreid op internet te lezen. Kort door de bocht gesteld: een lcd-televisie moet achtergrondverlichting hebben in combinatie met de pixels die in het scherm zitten. Als lichtbron voor die verlichting worden lcd-lampen ingebouwd.

Tv's met een plasmascherm werken anders. Ze hebben ook pixels maar die geven zelf het benodigde licht af. Achtergrondverlichting is dus bij die apparaten niet nodig. Dat is ook de reden waarom plasma-tv's goedkoper zijn in aankoop. Maar zijn ze dan even goed? Ja en nee! De kijkhoek is weliswaar groter maar een plasmascherm reflecteert meestal zonlicht.

Op gebied van de kleuren: zwart is zwarter bij plasma, maar wit is witter bij een lcd-televisie.

En tenslotte: het energiegebruik van plasmatelevisies is beduidend hoger dan broer lcd.

Voordelen van een flatscreen tv

Waarom een tv met een plat scherm kopen? Als voornaamste argument geldt natuurlijk de ruimtebesparing. Wie herinnert zich de kolossale, indrukwekkende televisie van onze ouders nog die ongeveer een halve meter dik was? En dat alleen maar om de beeldbuis te huisvesten! Ook in rusthuizen en serviceflats wordt om die reden aan de bewoners gevraagd om een flatscreen tv mee te brengen. Argument twee is het lagere energieverbruik. Niet onbelangrijk voor je elektriciteitsverbruik als, zoals in vele huishoudens vandaag, de televisie gemiddeld 5 uur per dag aanstaat. En dan is er tenslotte nog de prima beeldkwaliteit.

Nadelen van een flatscreen-tv

Als nadeel voor dit soort televisie wordt de toch wel beperkte kijkhoek aangevoerd. En de mindere lichtreflectie. Dat laatste is een ernstige beperking. Als je de overgordijnen moet sluiten om tv te kunnen kijken, zit je toch maar in het donker!

Uiteindelijk...

Lost het probleem van welke tv kopen zich vanzelf op. Je gaat naar de winkel, kijkt daar op al die schermen naar het beste beeld. Vervolgens kijk je naar de prijs. En met een beetje uitleg van de de verkoper van dienst, is je keuze snel gemaakt!

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020