Excite

FSC: maximale hypotheekschuld moet omlaag

  • © Getty Images
Als het aan het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) ligt, dan moet het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen om een huis te kopen verder omlaag. Dit schrijft het comité in een adviesrapport. Op dit moment kunnen huizenkopers in Nederland nog 103 procent van de koopsom lenen en dat wordt in stappen verlaagd, tot het in 2018 uitkomt op 100 procent.

Het FSC pleit er echter voor om dit nog verder te verlagen. Wat hen betreft zet het kabinet de verlaging ook na 2018 door, om uiteindelijk op maximaal 90 procent uit te komen. Dat advies sluit ook aan bij de recente aanbevelingen van bijvoorbeeld het IMF, het Internationaal Monetair Fonds. Volgens het comité is 90 procent internationaal gezien nog steeds relatief hoog, maar is een verlaging naar 80 procent ook niet wenselijk.

Ook de commissie-Wijffels stemt hiermee in. Volgens die commissie zouden vooral jonge huishoudens dan in de problemen komen, waardoor hun financiële stabiliteit in het geding komt. In het Financieel Stabiliteitscomité, een nieuw adviesorgaan van de regering, spreken vertegenwoordigers van de DNB, de AFM en het ministerie van Financiën tenminste twee keer per jaar over de ontwikkelingen rondom de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. Dit gebeurt onder leiding van DNB-president Klaas Knot.

Knot vindt al jarenlang dat huizenbezitters niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis zouden moeten mogen lenen. Het FSC heeft daar in december ook al eens over gesproken. Het Centraal Planbureau (CPB) lijkt echter kritisch. Volgens hen kan de verlaging leiden tot minder vraag naar koopwoningen en meer vraag naar huurwoningen, waardoor de huizenprijzen weer zouden dalen. Bovendien is helemaal niet duidelijk wat nu daadwerkelijk de voordelen zijn van zo'n maatregel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021