Excite

Ga voor je eigen serre

Als je al een veranda hebt, is het een kwestie van de zijkanten dichten om een serre te creëren. Een serre bestaat grotendeels aan glas. In principe is het zo dat je de serre aan de zuidkant van een woning aanbouwt, zodat je optimaal profiteert van de warmte van de zon; zowel in de zomer als in de winter.

Behalve als aanbouw van je huis kun je ook een serre bouwen voor je planten. Dit heet dan een kas. In België noemt men een kas sowieso al een serre. Handig om te weten als je een Belgische aannemer vraagt een mooie serre voor je te bouwen... In een kas of serre voor planten worden vaak kuipplanten gezet om goed te te overwinteren.

Je hoeft bij een serre niet gelijk te denken aan een enorme uitbouw met ruimte voor een tafel. Zelfs een kleine uitbreiding van bijvoorbeeld de woonkamer heet al een serre. In een kleine serre kun je bijvoorbeeld een gemakkelijke stoel en een poef kwijt, zodat je heerlijk warm een boek kunt lezen op een zonnige dag in de winter.

Ben je uit over de grootte van de serre, dan is het tijd om te beslissen wat voor materiaal je wil gebruiken. Zo kun je kiezen uit hout, kunststof en aluminium. Natuurlijk bestaat de serre grotendeels uit glas. Bouw je zelf een serre, laat je goed informeren naar de eisen hiervoor. Zo moet een dak ten minste een helling van vijftien graden hebben, zodat regen van het dak kan glijden. Maak de serre ook goed waterdicht. Laten bouwen? Ook dat kan. Opnieuw geldt: laat je goed informeren.

Afbeelding: Flickr, NY Doll

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020