Excite

Geen extra opdrachten bouwsector

Het lage btw tarief van 6 procent op renovaties en verbouwingen heeft niet gezorgd voor extra opdrachten in de bouwsector. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Cobouw. Gespecialiseerde renovatiebedrijven in het hele land geven aan dat ze niets van het gunstige tarief merken. Het lagere btw-tarief was een van de oplossingen uit het Woonakkoord, om de woningmarkt uit het slop te trekken. Net als de Blok-hypotheek, blijkt ook deze maatregel op niets uit te lopen.

Werkgelegenheid in de bouw

De btw maatregel werd ingevoerd op 1 mei en daarmee ging het tarief omlaag van 21 procent naar 6 procent. De verlaging zou moeten bijdragen aan werkgelegenheid in de bouw. Ook huizenbezitters zouden voordeel hebben van de regeling, zo kunnen zij de waarde van hun huis goedkoper opkrikken. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) rekende zelfs op een extra impuls van 600 miljoen euro.

Sparen of investeren

Volgens een woordvoerder van Brancheorganisatie Bouwend Nederland besteden mensen hun geld niet aan verbouwingen of renovaties. "Mensen zijn onzeker en door de dalende huizenprijzen is het minder aantrekkelijk om iets aan je huis te doen." De woordvoerder denkt dat mensen liever sparen dan het geld in hun huis investeren.

Btw verlaging te beperkt

De btw-verlaging was niet de eerste in zijn soort. Ook in 2010 en 2011 gold een tijdelijk laag btw-tarief. Het effect was toen wel te merken. Volgens ondernemers is het huidige voordeel te beperkt omdat de korting alleen geldt op arbeid en niet op materialen. Helaas is een bredere tariefverlaging juridisch niet haalbaar.

Vertrouwen

Bouwend Nederland zegt dat zekerheid en rust op de woningmarkt noodzakelijk is. Als het vertrouwen terug is, stijgen de huizenprijzen weer en wordt het ook aantrekkelijker om een verbouwing te beginnen. Ook denkt de organisatie dat gemeenten kunnen helpen om de bouw te stimuleren. Als gemeenten de grondprijzen laten zakken, zou het goedkoper worden om woningen te bouwen

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021