Excite

Genieten van de open haard

Als je volop wilt genieten van je open haard, dan zul je je al tijdens je oriëntatie goed moeten verdiepen in de werking van de systemen. Veel haarden worden vooral aangeschaft voor de sfeer, maar als je een beetje tijd investeert in het uitzoeken van de juiste haard, dan kun je nog wel eens veel meer uit je haard halen dan je denkt. Maar het houdt niet op bij de aanschaf: ook het onderhoud is van belang voor of en hoe lang je van je haard kunt genieten.

Bij de aanschaf van een haard is het belangrijk om te weten dat bij gewone haarden maar liefst 90% van de warmte weer verdwijnt via de schoorsteen. Als je een haard wilt aanschaffen voor de warmte, kies van een hoogrendementhaard. Dit kan soms wel een besparing van 85% opleveren.

Als je haard eenmaal geïnstalleerd is, dan is het een kwestie van goed onderhoud plegen. Maak je open haard regelmatig schoon. Niet met de stofzuiger, want dan loop je het risico dat je stofzuiger in de brand vliegt. Laat je schoorsteen ook tenminste één keer per jaar schoonmaken. Als de schoorsteenveger zegt dat het niet nodig is, houd dan twee jaar aan. Zo voorkom je bijvoorbeeld schoorsteenbrand. Tot slot: brand alleen goed en schoon hout op. Laat hout eerst drogen en zorg dat er geen verfresten en dergelijke op zitten!

Afbeelding: Flickr account anoldent

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020