Excite

Gras zaaien: tips en trucs

Het is de droom van menig tuinbezitter: een prachtig groen gazon. Lekker om in de zomer op te luieren of voor de kinderen om op te ravotten. Of misschien wel om de cavia 's zomers te laten grazen. Kortom, een gazon is een geweldige aanwinst voor je tuin. Maar voordat je een gazon hebt, moet je natuurlijk wel gras zaaien. Hoe doe je dat?

Een gazon aanleggen: hoe doe je dat?

Gras zaaien doe je het beste in de lente of in de herfst. Het voordeel van zaaien in de herfst is dat er over het algemeen minder onkruid aanwezig is. Nadeel is uiteraard dat je moet hopen dat er geen al te strenge winter invalt, want daar kan je versgezaaide gazonnetje waarschijnlijk nog niet tegen. In de lente loopt de temperatuur alweer wat op, maar komt ook het onkruid weer tevoorschijn. Wil je je gras niet straks hoeven zoeken tussen al het andere gebladerte, dan kan je het beste even met een onkruidverdelger in de weer gaan. Dit doe je enkele weken vóórdat je gras gaat zaaien.

Voorbereidingen wanneer je gras gaat zaaien

Het zaaien zelf is uiteraard niet zo'n arbeidsintensieve klus. De voorbereidingen daarentegen wél, want je moet eerst je tuin omspitten. Een diepte van 20 centimeter is genoeg. Verder moet je uiteraard alle losliggende stenen en dergelijke verwijderen en de grond egaliseren. Pas daarna kun je gaan zaaien. Dit doe je door eerst de grond aan te harken (zodat je mooie sporen maakt) en de graszaadjes vervolgens evenredig over de tuin te verdelen. Vervolgens bedek je de zaadjes met een beetje tuinaarde, niet meer dan circa 1 centimeter. Tot slot een beetje nasproeien en voilà, het wachten kan beginnen.

Van zaad naar resultaat

Ongeveer drie weken na het gras zaaien, zie je de eerste sprietjes opkomen. Niet meteen naar buiten rennen, want het jonge gras is nog zeer kwetsbaar en mag dus niet belopen worden. Pas als het gras zo'n 10 centimeter hoog is - en dat duurt wel even - mag je het voor het eerst maaien. Maai het af tot de hoogte van een centimeter of 5. Ook na die eerste keer maaien, is het gras nog niet op optimale sterkte. Pas na ongeveer 13 tot 18 weken is het jonge gras sterk genoeg om gebruikt te worden als speel- of hangparadijs.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019