Excite

Groenten kweken in eigen tuin? Zo doe je dat

Velen starten met groenten zelf te kweken. Voor anderen zijn gebrek aan tijd en basiskennis de voornaamste redenen om dat niet te doen. Hoe ga je te werk bij de inrichting van je eerste groentetuin?

Zie het niet té groot

Beginnende tuiniers zien alles meestal veel te groot. Laat je daar niet aan vangen en beperk je tuinactiviteiten. Zo houd je het tuinieren het langst vol. Naarmate je de smaak te pakken krijgt en de knepen van het vak kent, kan je alsnog uitbreiden.

Kies de juiste plaats om groenten te kweken

Kies en geschikte plaats om succesvol groenten te kweken. Groenten vragen een zonnige én lichte standplaats die op het zuiden is gericht. Zorg ervoor dat je de goede insecten aantrekt naar je groentetuin. Zij zorgen voor de bestuiving én de bevruchting van je planten. Voorzie in je groentetuin daarom plaats voor insectvriendelijke planten. Denk daarbij aan een veldesdoorn, een rimpelroosje, een krentenboompje of seringen.

De grootte van je moestuin

Voor een beginnende tuinier is is een perceel grond van een tiental vierkante meter ruimschoots voldoende. Wil je voor een heel jaar eigen groenten kweken? Dan mag je rekenen op vijftig vierkante meter per persoon.

De indeling van je groentetuin

De juiste indeling van je groentetuin is belangrijk om in een later stadium vruchtwisseling mogelijk te maken. De meeste groenten mogen immers geen twee jaar na elkaar op dezelfde plaats staan. Doe je dat wel, dan heb je kans op een slechte oogst. Bescherm je groentetuin ook tegen extreme weersomstandigheden. Dat kan door het aanplanten van gewassen zoals aardperen, maïs en zonnebloemen als natuurlijke omheining. Zorg daarnaast voor een goede bodemstructuur door gebruik te maken van organische voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur met zelfgemaakte compost.

Welke groenten kies je om te kweken?

Kies als beginnende tuiniers gemakkelijk te telen plantjes in plaats van alles zelf te zaaien. Dat bezorgt je een belangrijke voorsprong bij het kweken van je groenten. Groenten variërend van allerlei slasoorten, spinazie, bloemkool, erwten en wortelen zijn uitermate geschikt voor de beginnende groentekweker. Deze kunnen daarmee rechtstreeks de grond in.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen

Omdat je natuurlijk niet wilt dat je groenten al verdwenen zijn voordat je ze hebt geoogst, dien je de juiste groenten te kiezen en het ongedierte te bestrijden. Gezond plantmateriaal is noodzakelijk voor een goede oogst. Kies voor plantensoorten die maximaal bestand zijn tegen allerlei ziektes. Bij het zelf groenten kweken bestrijd je ziektes en ongedierte met biologische middelen. Vooral koolsoorten, wortelen, bessenstruiken en aardbeien zijn erg gevoelig voor insecten. Bescherm deze plantjes met insectengaas. Houd ook de slakken uit je tuin door de grond van je groentetuin regelmatig los te harken. Verwijder ten slotte onmiddellijk alle planten- en onkruidresten. Die trekken immers ongedierte en schadelijke insecten aan.

Kortom, let goed op voordat je aan je groentetuin begint. Wanneer je goed voorbereid bent, zul je met je eigen groeten kweken het beste resultaat hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020