Excite

Haal het maximale uit je slijpmachine

Een slijpmachine werd vroeger al dankbaar gebruikt. Alleen toen was het slijpen van artikelen nog veel lastiger; je moest het namelijk voor een groot deel met de hand (of voet) doen. Tegenwoordig is dat gelukkig anders en zijn er heel handige elektrische slijpmachines. Deze slijpmachines kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om gereedschap, messen en scharen weer scherp te maken.

De slijpmachine is best een beetje een vergeten stukje gereedschap: veel mensen zijn gewend hun messen of scharen weg te gooien als ze bot worden. Zonde, want als je een elektrische slijpmachine in huis hebt, kun je ze binnen een mum van tijd weer scherp maken. Hetzelfde geldt voor gereedschappen, zoals zaagjes of andere materialen die bot zijn geworden.

Als je het maximale uit je slijpmachine wilt halen, moet je deze goed onderhouden. Ook is het op de juiste manier gebruiken van essentieel belang: de meeste slijpmachines bestaan uit een harde en een zachtere schijf, waarbij de harde schijf bedoeld is om zachtere materialen te slijpen. De zachte schijf is juist weer bedoeld om hardere materialen te slijpen. Het afbramen van materialen doe je dus op de harde schijf en voor het slijpen van bijvoorbeeld een beitel gebruik je de zachte schijf.

Tot slot is het belangrijk om je slijpmachine altijd goed vast te zetten. Slijpmachines worden meestal geleverd met een montageset, waarmee je de slijpmachine bijvoorbeeld op je werkbank kunt plaatsen. Doe dit meteen, zodat je vanaf het eerste gebruik veilig kunt werken!

Afbeelding: Flickr account Kyle May

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020