Excite

Hemelwaterafvoer? Denk eens aan een eigen regenwaterput

De laatste jaren werd drinkbaar kraanwater fors duurder, zodat je met een eigen regenwaterput je drinkwaterfactuur sterk kan terugschroeven. Dat zal niemand verwonderen, want dit drinkbaar én dure kraanwater wordt voor alles gebruikt. Niet alleen om te drinken, maar ook om de wc mee door te spoelen bijvoorbeeld. Zonde!

Een eigen regenwaterput

Met een eigen regenwaterput breng je daar verandering in. Maar met wat houd je bij voorkeur rekening om de aanleg van je eigen drinkwaterput mogelijk te maken? Welke voordelen biedt een hemelwaterafvoer naar je regenwaterput en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Waarom regenwater en geen kraanwater? Het prijskaartje

Drinkbaar kraanwater moet aan strenge kwaliteitsnormen voldoen vooraleer het door je kraan stroomt. Begrijpelijk, maar juist deze normen met bijbehorende controles jagen de prijs van leidingwater de hoogte in. En het is de consument die daarvoor de rekening betaalt. Hemelwater daarentegen wordt gratis door moeder natuur geleverd, waardoor je een investering in een regenwaterput al vlug kan terug verdienen.

Regenwater: verklein het risico op overstromingen

Een regenwaterput is op de lange termijn niet alleen erg voordelig, het is ook nog eens beter voor het milieu dan kraanwater. Hoe meer regenwaterputten voor de hemelwaterafvoer er zijn in het land, hoe kleiner het gevaar voor overstromingen. Hemelwater gaat immers rechtstreeks richting kanalen en rivieren. En bij overvloedige en langdurige regenval kunnen de kanalen en rivieren al dat water niet altijd aan. Regenwaterputten vangen een deel van het teveel aan regenwater op, waardoor het overstromingsrisico kleiner wordt.

Hemelwaterafvoer: kalkarm regenwater betekent meer plezier in het huishouden

Een ander voordeel van regenwater is dat het doorgaans veel minder kalkrijk is dan het water uit de kraan. Kalk kan zich afzetten op huishoudapparatuur, zoals wasmachines en vaatwassers. Deze machines kunnen daar echter niet goed tegen. Door kalkarm regenwater te gebruiken kun je dus flink besparen in eventuele reparatiekosten aan allerlei huidhoudtoestellen met je wasmachine voorop.

Welke tankinhoud kies je voor je regenwaterput?

Je ziet dat een regenwaterput flink wat voordelen heeft. Kies je dan voor een put, waar houd je dan rekening mee? Ten eerste de inhoud van de put. De tankinhoud van je regenwaterput hangt af van de oppervlakte, de oriëntatie en het type dak dat je hebt. Voor een horizontaal dakoppervlak tot 100 m2 volstaat een tankinhoud van 3.000 liter. Een oppervlakte tussen 100 en 150 m2 vraagt een inhoud van 5.000 liter en bij een oppervlakte tussen 150 en 200 m2 is dat 7.000 liter.

Wat kost een regenwaterput?

Natuurlijk wil je ook weten wat een regenwaterput kost in aanschaf. De prijs van een regenwaterput varieert tussen 900 en 2.500 euro. Dat prijskaartje hangt onder andere af van het materiaal van de tank. Een betonnen regenwaterput is het goedkoopste in aanschaf, maar moeilijker te installeren dan een duurdere kunststoffen versie. Ga dus voor jezelf na wat het beste uitkomt.

Eigen regenwaterput loont

Een hemelwaterafvoer naar een regenwaterput loont. Het drukt je waterfactuur, waardoor je de investering in de put snel hebt terugverdiend. Een echte aanrader dus.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019