Excite

Hoe huur je een appartement?

De eerste stap die je moet nemen bij het huren van een appartement is je inschrijven bij een woningcorporatie. Of, als je iets meer te besteden hebt, het aanbod in particuliere huurappartementen bekijken. Dit aanbod is iets beperkter, maar vaak vind je via deze weg heel mooie appartementen.

Heb je een gemiddeld budget, en/of wil je in aanmerking komen voor huursubsidie, dan moet je zoeken via de plaatselijke woningcorporaties. Deze corporaties werken meestal volgens een wachtsysteem. Hoe langer je al ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een appartement. In sommige steden kan het wel tot tien jaar duren voor je bovenaan eindigt, bijvoorbeeld in Amsterdam.

Toch maak je altijd kans. Van de eerste tien mensen die naar een appartement komen kijken, komt meestal maar de helft opdagen. Sta jij op plaats zeventien op de wachtlijst, dan schuif je daardoor naar plaats twaalf. Vinden de vijf die wel langskomen het huis toch niet zo of hebben ze intussen al een andere woning, dan kun je bij de volgende lichting bezichtigers zitten. Daardoor komt het appartement al een stuk dichterbij!

Je hebt dus een beetje geduld nodig en soms ook een beetje geluk. De geïnteresseerde die net een plaats hoger is geëindigd dan jij kan net een rotdag hebben waardoor het appartement haar/hem niets lijkt. Zeg jij dan ja, dan ben je de trotse huurder van je eigen appartement. Zoek daarom snel uit bij welke woningcorporatie je kunt inschrijven en start de zoektocht naar je eigen huurappartement.

Afbeelding: Flickr, Ronaldo F Cabuhat

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020