Excite

Hoe huur je een huis?

Als je een huis wil huren zonder te veel te betalen, dan moet je je over het algemeen eerst ingeschreven zijn bij een woningcorporatie. De gemeente weet welke woningcorporatie actief is op de plek waar je wil gaan wonen. Vaak wordt het ook wel duidelijk als je zoekt op ‘huis huren in [plaatsnaam]’. Je krijgt dan gelijk websites van particulieren en woningcorporaties die er huizen verhuren.

Helaas ben je niet de enige die op zoek is naar een woning. Dat betekent dat je niet automatisch een huis kunt krijgen als je erin geïnteresseerd bent. Waar je met een koopwoning kunt proberen het hoogste bod uit te brengen, moet je met een huurwoning gewoon afwachten of je kanshebber bent. De meeste woningcorporaties werken met een speciaal systeem om het eerlijk te houden.

Het systeem houdt in dat hoe langer je bent ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een bepaalde woning. Als je aangeeft geïnteresseerd te zijn in een huurhuis, dan kom je op de lijst met geïnteresseerden te staan. Jij bent dan bijvoorbeeld geïnteresseerde nummer zestig, omdat je nog pas net bent ingeschreven. Dat houdt in dat als de eerste 59 mensen het huis toch niet willen hebben, dat jij mag zeggen of je het huis wil of niet.

Eindigen als nummer zestig klinkt niet zo hoopgevend. Toch maak je het meeste kans als je blijft reageren. Er zijn veel mensen die in meerdere huizen interesse hebben, en dan een keuze maken. De andere huizen waar ze voor hebben gekozen, hebben dan een geïnteresseerde minder. Dat betekent dat je weer een plek omhoog schuift. Met veel geduld en een beetje geluk sta je straks je ideale huurwoning te inspecteren.

Afbeelding: Flickr, northern star

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019