Excite

Hoe krijg je het water in de vijver helder?

Het biologisch evenwicht in de vijver is van groot belang voor de gezondheid van vissen en planten en voor de helderheid van het water. Hoe houden we het biologisch evenwicht in onze vijver op peil?

Waterwaarden bijsturen

Hoe krijg je de vijver helder? Om dit biologisch evenwicht te kunnen bijsturen, dien je inzicht te krijgen in de verschillende waterwaarde. Dat doe je met speciaal testmateriaal. Pas als we deze waarden kennen, kunnen we de kwaliteit van het vijverwater bijsturen en helder houden. Helder vijverwater houdt planten en vissen in topconditie.

Gezonde vijverplanten voor helder water

Voor optimaal vijverwater moet je zorgen voor voldoende aangepast voedsel. Gezonde vijverplanten zorgt voor een aangepaste biotoop voor gezonde vissen en helder water. Daarom moeten zieke planten onmiddellijk vervangen worden en moeten gezonde maar woekerende planten vermeerderen. Je kunt zorgen voor extra voeding met voedingstabletten en plaatst de planten bij voorkeur in mandjes.

Waterlelies tijdig delen

Waterlelies zijn de absolute blikvangers in onze vijver. Je moet ze wel 'delen'. Het delen van waterlelies is dringend nodig wanneer ze te kleine bladeren vormen, opvallend minder bloeien en de bloem zelf op een klein steeltje boven het vijverwater uitsteekt. Waterlelies zijn ook erg gevoelig aan knolvorming.

Extra onderhoudstips voor helder water

Hoe krijg je de vijver helder? Met deze extra tips lukt het je zeker!

  • Dun drijfplanten uit wanneer het echt nodig is, zuurstofplanten dienen met regelmaat uitgedund te worden
  • Voer na de winter je vissen terug vanaf een watertemperatuur van twaalf graden
  • Controleer alle waarden van de verschillende watercomponenten
  • Reinig filters en controleer of ze nog goed functioneren

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019