Excite

Hoe leg ik een vijver aan in de tuin?

Hoe leg ik een vijver aan, hoor je mensen wel eens zeggen. Heb je een grote tuin en zou je daar graag een vijver willen aanleggen, dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Voor je in het wilde weg maar een gat gaat graven voor de vijver, moet je eerst goed weten wat voor vijver je wilt en hoe je die wilt maken. Als je maar een kleine vijver wilt, kun je er voor kiezen om een polyester vijverbak te kopen. Dat is een gemakkelijke manier om een vijver aan te leggen. En ga je ooit verhuizen? Dan kun je de vijver zo meenemen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de vijver aan te leggen met behulp van vijverfolie. Wil je juist een grote vijver om bijvoorbeeld karpers te houden, dan kun je een vijver van beton laten aanleggen.

Polyester vijverbak

Het voordeel van een vijver aanleggen door middel van een polyester vijverbak, is dat het erg eenvoudig is en een bak heeft een lange levensduur. Een nadeel is dat een bak wel wat duurder is dan vijverfolie. Om een vijver aan te leggen, graaf je de vorm van de bak uit. Wanneer je de bak in het gat legt, moet je goed opletten of de vijverbak waterpas ligt. Laat vervolgens tegelijkertijd de vijver vollopen met water, terwijl je de randen van het gat opvult met zand. Zo voorkom je dat de vijver gaat vervormen.

Vijverfolie

Een vijver aanleggen met behulp van vijverfolie is goedkoop en je kunt op die manier zelf bepalen wat de vorm van de vijver moet worden. De vijver kan zo groot worden als je zelf wilt. Het nadeel is wel dat vijverfolie niet zo'n lange levensduur heeft als een bak. Toch blijft vijverfolie zo'n twintig jaar goed. Zorg ervoor dat het uitgegraven gat geen scherpe stenen of randen heeft want dat kan de folie beschadigen. Wanneer je de folie erin legt, zorg dan wel dat het uit één stuk bestaat. Met keien kun je de vijverfolie op zijn plek houden.

Betonnen vijver

Bij een betonnen vijver hoef je er geen rekening mee te houden hoe steil de wanden zijn. Wel moet je eraan denken dat een betonnen vijver niet kan bij een zachte ondergrond. Ook moeten de wanden en de bodem dik genoeg zijn, anders kan het beton beschadigd raken door vorstschade. Denk er ook aan dat het beton nog waterdicht gemaakt moet worden. Wel is een betonnen vijver erg kostbaar en de aanleg daarvan kun je beter uitbesteden aan een specialist.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019