Excite

Hoeveel geld lenen voor een huis?

Hoeveel geld je kunt lenen voor een huis is één van de eerste vragen die huizenkopers zichzelf stellen. Ze vergeten vaak dat de belangrijkste vraag niet is hoeveel geld ze kunnen lenen, maar hoeveel geld ze willen lenen! De bank leent je geld en houdt hierin een bepaalde zekerheidsmarge aan, maar uiteindelijk ben jij degene die de lasten elke maand op moet hoesten. Bovendien ben jij de enige die weet hoe het verder met je maandelijkse kosten zit. Als je een geldverslindende hobby hebt, dan zul je je hobby moeten aanpassen, of moeten kijken of je je vaste lasten - en dus je hypotheekkosten - zo laag mogelijk kunt houden.

Als je voor jezelf hebt uitgerekend hoeveel geld je wilt lenen voor een huis, dan is het natuurlijk nog wel zaak dat je dat bedrag ook mag lenen. De onderbouwing die je hiervoor voor jezelf hebt gemaakt, werkt natuurlijk op een positieve manier mee: als jij duidelijk laat zien dat je serieus met je toekomst bezig bent en dat je goed inzicht hebt in je geldzaken, dan geeft een bank dat het vertrouwen dat je ook je verplichtingen jegens hen na zult komen.

De kans dat je dan het maximale hypotheekbedrag, namelijk 4,5 keer je bruto jaarsalaris, mag lenen is groot. Denk er wel aan dat je dit bedrag alleen moet lenen als je het ook echt nodig hebt voor het huis van je dromen. Is het een tijdelijke verblijfplaats of wil je nog verbouwen, dan kun je toch beter even verder zoeken naar iets dat goedkoper is, zodat je niet nog jaren op een houtje hoeft te bijten en op een fatsoenlijke manier rond kunt komen.

(foto © nikcname)

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021