Excite

Hoeveel kost een hypotheek?

Hoeveel kost een hypotheek je? Veel mensen zullen als antwoord op die vraag iets vertellen over hun maandlasten; hun aflossing en rente. Maar dat is alleen een afbetaling en een vergoeding voor de lening, het zijn geen extra kosten. Bij het afsluiten van een hypotheek komen nog heel wat extra kosten naar voren, die je vooraf misschien niet ingecalculeerd had. Wij geven je een overzicht, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Kosten koper

De belangrijkste kosten van een hypotheek zijn wel bekend: de kosten koper die je betaalt bij aanschaf van een bestaande woning. De vraag 'hoeveel kost een hypotheek aanschaffen' is niet eenduidig te beantwoorden, omdat die kosten volledig afhankelijk zijn van de hoogte van de hypotheek. Over het algemeen moet je uitgaan van 6% overdrachtsbelasting. Nog eens 3%-4% betaal je aan de notaris en eventueel de makelaar of een bouwkundig rapport. Deze kosten hoef je overigens niet te betalen als je een nieuw huis koopt dat Vrij Op Naam verkocht wordt.

Extra kosten

En hoeveel kost je hypotheek je eigenlijk als je deze volledig wilt onderbrengen bij een bank? Financieringskosten zijn ook niet gering. Je betaalt natuurlijk de rente, maar vaak ook een afsluitpremie van om en nabij de 5%-6%; een heel bedrag. Heb je een overbruggingskrediet nodig? Dan betaal je daar ook voor. Je kunt er wel voor kiezen om extra kosten mee te financieren. Hiervoor betaal je dan natuurlijk wel extra in je maandlasten én je betaalt hier rente over. Doe dit dus alleen als het ook echt zinvol is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020