Excite

Hoeveel lenen voor huis kopen?

Bij de meeste mensen komt de vraag tenminste eens omhoog: hoeveel ga je lenen voor een huis kopen? Tegenwoordig kun je vaak niet eens de hele koopsom van een huis lenen en zul je wat eigen geld in moeten leggen. Maar hoeveel van je eigen geld wil je inleggen en welke buffer kun je het beste aanhouden?

Natuurlijk is dit voor een deel afhankelijk van je specifieke omstandigheden, maar er zijn een paar richtlijnen te geven. Zo is het belangrijk om te kijken of het huis dat je op het oog hebt nog verbouwd moet worden. Een verbouwing kost geld en het is het voordeligst als je dit met eigen geld betaalt. Je hoeft er dan namelijk geen rente over te betalen. Als je nog een verbouwing moet financieren, dan zul je iets minder eigen geld in kunnen leggen.

Ook is het slim om te kijken naar de kosten koper: als je een 'gebruikt' huis koopt, dan zul je ongeveer 10% van de aankoopprijs aan kosten moeten betalen. Probeer die kosten zoveel mogelijk zelf te betalen. Als die niet zijn opgenomen in je hypotheek, is de kans dat je in financiële problemen komt bij een gedwongen verkoop een stuk kleiner. Je hoeft dan immers alleen de waarde van de woning terug te krijgen en niet per se een stukje winst te hebben.

 

Tot slot is het handig om altijd een eigen buffertje te hebben. Als huisbezitter zul je af en toe te maken krijgen met onverwachte kosten, bijvoorbeeld aan het onderhoud van je woning. Als je die direct uit eigen zak kunt betalen, bespaart dat je ook weer geld én kopzorgen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020