Excite

Hogere hypotheek voor groen huis?

Wie een huis wil kopen met een hoger energielabel, kan hiervoor in de toekomst mogelijk een hogere hypotheek krijgen. Dit wil minister Piet Hein Donner bespreken met minister Jan Kees de Jager.

Volgens Donner zou het mogelijk moeten zijn om mensen met een energiezuinig huis een hogere hypotheek te geven, omdat zij veel energie besparen en dus veel geld overhouden. Jacques Monasch, kamerlid voor de PvdA, is het daar mee eens en meent bovendien dat de verruiming van de hypotheeksom samen kan vallen met de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie.

Donner wilde dit voorstel liever niet koppelen aan de Nationale Hypotheek Garantie, maar ziet wel de logica in van een hogere hypotheek bij een energiezuinig huis.

Het energielabel is sinds 2008 verplicht; de verkoper van de woning moet bij een oudere woning verplicht een energielabel leveren. Met dit label kan de koper precies zien hoe energiezuinig een huis is en wat er nog moet gebeuren om op dit front verbeteringen aan te brengen. Lang niet alle te koop aangeboden huizen hebben op dit moment echter zo’n label en daarom zullen er vanaf 2013 waarschijnlijk sancties worden uitgevoerd als een huis verkocht wordt zonder label. Sterker nog; dan zou de verkoop niet eens mogelijk moeten zijn.

Voor het zover is zal echter eerst de betrouwbaarheid van de labels verbeterd moeten worden. Nu bleek in ieder geval een op de zes labels nog niet te kloppen.

Afbeelding: Flickr account seier+seier

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020