Excite

Hoe moet je een hortensia snoeien?

Een hortensia is een prachtige plant met grote, bolvormige bloemen. Deze bloemen kunnen zowel paarsblauw, wit als roze zijn. Niet alleen is een hortensia een prachtige aanwinst voor je tuin; hij groeit ook nog eens als kool. Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat je binnen de kortste keren een reusachtige bloemenpracht in je tuin hebt. Wel moet ook een hortensia gesnoeid worden. Een hortensia snoeien; hoe doe je dat?

Waar je op moet letten?

Je hortensia snoeien door er op goed geluk een paar takken uit te knippen, is uiteraard geen goed idee. Ook het seizoen waarin je snoeit, is een factor waar je zeer zeker rekening mee moet houden. In warme klimaten wordt de hortensia in het najaar gesnoeid, in koude klimaten in het voorjaar. Dit betekent dat je in de periode eind maart tot half april aan de slag zal moeten.

Wat snoei je?

Natuurlijk knip je niet lukraak álle takken uit je hortensia. Je begint door - bij volgroeide planten - alle takken te verwijderen die niet goed in hun scheuten zitten. Als er veel oude scheuten aan je struik zitten, snoei je deze takken tot circa vijf centimeter boven de grond. Alle andere oude scheuten snoei je totdat ze ongeveer dertig centimeter van de grond verwijderd zijn. Wanneer je dit doet, moet je er op letten dat je snoeit op het topeind van een naar buiten staand oog.

Uitgebloeide scheuten

Ook uitgebloeide scheuten snoei je tot dertig centimeter van de grond af en eveneens op een buitenoog. Vanuit dit buitenoog groeien later weer nieuwe scheuten. Als je de struik echt radicaal moet snoeien, heeft de plant het daarop komende jaar nodig om weer nieuwe scheuten te vormen: deze bloeien dan pas in het volgend jaar.

Snoeien van de wortels

Het klinkt misschien gek, maar bij het snoeien van een hortensia moet je niet alleen denken aan snoei van het gedeelte dat boven de grond uitsteekt. Wanneer je wil dat de plant zich minder richt op groei en meer op het aanmaken van bloemen, kan je de wortels van je hortensia snoeien. Dit doe je door de wortels door te steken (met een spade) op zo'n veertig tot vijftig centimeter vanaf het hart van de struik.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020