Excite

Waar let je op bij houten speeltoestellen voor buiten?

Speeltoestellen in de tuin zijn natuurlijk hartstikke leuk. Maar waar moet je op letten wanneer je houten speeltoestellen voor buiten koopt? Hieronder een aantal tips.

Ruimte

Hoeveel ruimte heeft je in de tuin voor het speeltoestel? Meet de beschikbare ruimte op en houd hierbij rekening dat je straks ook nog gewoon om het speeltoestel heen kan lopen. Anders moet je elke keer opzij springen als er kinderen op spelen. Houd hiervoor zo'n 2 meter voor vrij voor de veiligheid van u en uw kind. Als je een schommel wil neerzetten, reken dan de 2 meter vanaf het gestrekte touw.

Valhoogte

We zijn allemaal zuinig op onze kinderen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Let daarom op hoe hoog het houten speeltoestel voor buiten wordt en let daarbij op de vrije valhoogte. Met vrije valhoogte wordt bedoeld: de grootste afstand, loodrecht gemeten, tussen een duidelijk bedoeld steunpunt voor het lichaam en het daaronder gelegen oppervlak van de bodem of ander toesteldeel. De Europese norm voor de vrije valhoogte is 3 meter. Dit betekent overigens niet dat er dan niets kan gebeuren. Zorg dus voor een goed bodemmateriaal om verwondingen te beperken. Dit materiaal moet aan de EN 1177 norm voldoen.

Certificaat

Sinds 1997 moeten houten speeltoestellen voor buiten een certificaat hebben, verleend door een onafhankelijke keuringsinstelling. Toestellen met dit certificaat voldoen aan een aantal veiligheidseisen welke wettelijk vastgelegd zijn. Let hier dus ook goed op bij aanschaf van een speeltoestel!

Praktische tips: waar moet je nog meer op letten?

  • Kijk naar de degelijkheid van het bouwwerk, schud er eens flink mee, zit er beweging in?
  • Kies voor geïmpregneerd hout, dit is een duurzaam en onderhoudsarm product.
  • Bij sommige bouwpakketten moet je soms nog zelf materiaal op maat zagen. Heb je hier geen zin in neem dan een pakket wat kant en klaar op maat gemaakt is.
  • Op foto's van bouwhuisjes staan soms meer accessoires afgebeeld dan er uiteindelijk in het pakket zitten. Controleer of je alle accessoires die je wilt ook bij dit pakket aanwezig zijn.
  • Controleer na één jaar of alle schroeven en bouten nog voldoende vast zitten en draai ze aan indien dat nodig is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021