Excite

Hoe kun je een huis huren in Nederland?

Huis huren in Nederland

Een huis huren is ideaal voor mensen die geen woning willen of kunnen kopen. Je betaalt maandelijks een bedrag. Veel mensen willen graag een huis huren en in Nederland zijn er meer dan genoeg opties beschikbaar. Je moet alleen weten waar je terecht kunt.

Inschrijven bij de woningstichting

In alle gemeentes in Nederland heb je de mogelijkheid je in te schrijven bij de woningstichting. Soms kost dit wat geld, maar het kan ook gratis zijn. Dit is per gemeente verschillend. Meestal moet je een formulier invullen met daarin je gegevens. Ook willen ze vaak je inkomsten weten, zodat er gekeken kan worden of je het huis wel kunt betalen.

Punten opbouwen

Bijna overal is het de bedoeling dat je punten opbouwt. Elke maand krijg je een punt. Bij sommige gemeentes krijg je extra punten als je in de gemeente woont of werkt. Ook kun je extra punten krijgen wanneer je urgentie hebt. Urgentie krijg je wanneer je echt dringend een huis nodig hebt, bijvoorbeeld als je zwanger of gescheiden bent.

Woning vinden

Op de website van de woningstichting of in lokale kranten kun je zien welke woningen beschikbaar zijn. Je kunt reageren op de woningen. De persoon die de meeste punten heeft opgebouwd, mag de woning krijgen. Hij of zij mag weigeren en dan krijgt de persoon die tweede op de lijst staat de mogelijkheid het te accepteren. Zo gaat het door tot iemand het wil. Vaak moet je jaren ingeschreven staan om kans te maken op een woning.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020